Jak se starat o ocelové šperky, aby si udržely svůj vysoký lesk?

 

Pořídili jste si nový šperk z chirurgické oceli a potřebujete dit, japorak o něj správně pečovat? V tom případě jste tady správně. Ačkoliv je chirurgická ocel na údržbu méně náročná než zlato či stříbro, zaslouží si šperky z tohoto odolného a hypoalergenního materiálu také jistou péči. Odměnou vám bude oslnivý lesk a bezchybný vzhled i po letech nošení.

Proč byste měli o své šperky z chirurgické oceli pečovat

Jelikož je chirurgická ocel tolik odolný, stálobarevný a nekorodující materiál, mohla by se péče o něj zdát zprvu zbytečná. Každý šperk ale vlivem častého nošení a působením různých faktorů, jako je například lidský pot, ztrácí svůj intenzivní lesk a další vlastnosti. Oproti stříbru či zlatu je ale chirurgická ocel mnohem více bezúdržbová, neboť nemá tendenci černat nebo rezivět. Abyste tedy svůj ocelový šperk udržely v původním stavu, stačí dodržovat jen několik jednoduchých pravidel.

Skladujte je odděleně v samostatné krabičce

Jako každý jiný klenot i šperky z chirurgické oceli si zaslouží šetrné zacházení a skladování na odděleném místě. Zejména z toho důvodu, že se ocelové šperky mohou vzájemně poškrábat, případně ocel může velice nepěkně poškodit povrch šperků z měkčích kovů (zlato, stříbro). Skladujte je proto samostatně na suchém a tmavém místě, kam nedopadají sluneční paprsky. Nejlepším místem pro uskladnění je šperkovnice, látkový pytlíček nebo původní dárková krabička.

Ocelové šperky v krabičce

Zvláštní péče o šperky s kamínky

Zvláštní pozornost je třeba věnovat ocelovým šperkům zdobenými kamínky. Ty mohou být ke šperku buď upevněny speciálním lepidlem, anebo v něm mohou být vsazeny. Nejbezpečnější řešení představuje způsob, kdy je kamínek ke kovu uchycen pomocí čtyř hrotů. Lepidlo totiž může při kontaktu s vodou, obzvláště s horkou nebo mořskou, ztrácet svoji funkci. Šperky osázené kamínky nebo jinými aplikacemi, které fyzicky drží kovové hroty, zase mohou opadávat, pokud jsou nošeny při nevhodných aktivitách. Tomu snadno zabráníte, když si je před sportem nebo spánkem sundáte.

Dále si při nošení ocelových šperků zdobených lepenými kamínky dávejte pozor na působení chemických látek. Na pojivost lepidla může mít negativní vliv i lak na vlasy, parfém nebo tělová kosmetika.

 

Ocelové šperky s krystalky

Vyvarujte se nošení šperků při sportu, úklidu nebo odpočinku

Pokud se chystáte do posilovny, do sauny nebo do bazénu, nejlepší bude, když své ocelové šperky necháte doma nebo v šatně. Chemické prostředky a extrémní teplotní podmínky jim nedělají dobře. Zároveň tak zabráníte jejich poškození, přetržení, nebo dokonce zamezíte úrazům či komplikacím, ke kterým by kvůli nim mohlo při aktivitě dojít. Stejně tak není dobré se šperky spát nebo uklízet.

Jak ocelové šperky vyčistit?

Pokud chcete svůj oblíbený šperk z chirurgické oceli vyčistit a navrátit mu tak intenzivní lesk, stačí, když si připravíte trochu mýdlové vody a hadříkem namočeným v této vodě, šperk jemně otřete. Poté šperk přetřete hadříkem vypraným v čisté vodě, abyste z povrchu šperku smyly zbytky mýdla. Na závěr jej osušte. Jako poslední krok můžete použít lešticí hadřík nebo lesk na šperky.

Výjimku v čistící rutině ocelových šperků opět tvoří klenoty s kamínky a zlatou povrchovou úpravou. Tyto šperky se snažte leštit co nejméně a rozhodně je s velkým úsilím nedrhněte. V místě vsazení kamínku se snažte omezit kontakt s vodou a pro čistění používejte pouze navlhčený jemný hadřík s minimem mýdla.

 

Zpět do obchodu